Białożewin
13 marca w świetlicy wiejskiej w Białożewinie miały miejsce II Prezentacje Stołu Wielkanocnego organizowane przez Gminną Radę Kół Gospodyń Wiejskich w Żninie i Koła Gospodyń Wiejskich gminy Żnin. Na stole znalazły się świąteczne potrawy i stroiki, palmy, ściany udekorowane były haftowanymi obrazami Heleny Cygan, a śpiewał zespół Pałuczanki i zespół Iskierki, którym kieruje Eugenia Szymańska.
W przedsięwzięciu wzięły udział członkinie z kół gospodyń wiejskich w Białożewinie, Jadownikach, Murczynku, Januszkowie i Wawrzynkach. Dzięki ich zaangażowaniu na stołach pojawiły się świąteczne przysmaki, na przykład sernik, mazurek, tort świąteczny, babka wielkanocna, ale także pasztet z królika czy chociażby sałatka. Dania z nieukrywanym apetytem degustowali zaproszeni goście.
- Chodzi nam o kultywowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego, które bardzo dobrze przetrwało szczególnie na wsiach - mówiła Zofia Kozłowska, przewodnicząca Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych. - Panie z kół dbają o to, żeby tradycja przetrwała i żeby następne pokolenia ją kultywowały. - My już wcześniej prezentowałyśmy stoły wielkanocne i wigilijne przy okazji różnych imprez, działałyśmy jedynie w naszych kołach macierzystych, ale w zeszłym roku wpadłyśmy na pomysł, żeby coś takiego zorganizować również u nas - powiedziała Wiesława Heinich, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Żninie.
Po powitaniu przez Zofię Kozłowską i Wiesławę Heinich zaproszonych gości, ksiądz Piotr Rutkowski poświęcił potrawy wielkanocne, a następnie przystąpiono do ich degustacji.
Magdalena Kruszka
Pasztet z królika według przepisu Elżbiety Kubery z Koła Gospodyń Wiejskich w Jadownikach składniki: 1 królik 20 dag wieprzowego podgardla 20 dag boczku wędzonego 25 dag wątroby wieprzowej włoszczyzna (cebula, pietruszka, seler) liść laurowy pieprz ziele angielskie gałka muszkatołowa sól pieprz 2 czerstwe bułki 4 jaja 3 dag suszonych grzybów tłuszcz do wysmarowania formy wykonanie: Przygotować wywar z włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i suszonych grzybów, dodać porcjowanego królika, podgardle wieprzowe i wędzony boczek i ugotować w wywarze. Następnie zalać wątrobę gorącym wywarem i dusić przez około 5 min. Potem namoczyć bułki w 0,5 litra wywaru. Ugotowane mięso trzeba oddzielić od kości i trzykrotnie zemleć mięso razem z odciśniętą bułką i grzybkami. Do zmielonej masy dodać 4 jaja, przyprawy i dobrze wyrobić. Następnie do wysmarowanych tłuszczem foremek włożyć gotową masę i piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. *** Zając wielkanocny według przepisu Marii Skrockiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Murczynku biszkopt: składniki: 6 jaj 30 daj cukru 20 dag mąki 10 dag mąki ziemniaczanej dwie łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mikserem ubić białka z cukrem, dodać żółtka. Następnie do masy dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszać. Część masy wylać na okrągłą blaszkę, część na prostokątną i piec około 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni. krem: składniki: 2 kostki tłuszczu 0,5 l mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml alkoholu wykonanie: Żółtka ubić z cukrem, dodać pół szklanki mleka, rozpuścić w tym mąkę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Dodać do pół litra mleka gotującego się i ugotować całość jak budyń. Do przestudzonej masy dodawać tłuszcz i alkohol. Wszystko dokładnie utrzeć. Masą przekładamy biszkopt. Z okrągłego biszkoptu robimy głowę. Uszy i tułów wycinamy z drugiej porcji biszkoptu. Dekorujemy według pomysłu. *** Mazurek według przepisu Jolanty Kosickiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Jadownikach ciasto kruche: składniki: 15 dag tłuszczu 5 dag cukru 2 szklanki mąki 1,5 płaskiej łyżeczki sody 1 łyżka mleka słodzonego 4 żółtka 1,5 łyżki miodu wykonanie: Tłuszcz, cukier, żółtka i mód utrzeć na jednolitą masę, dodać sodę rozpuszczoną w mleku i mąkę. Następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie warstwy i ułożyć na małych blaszkach. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 160 stopni. krem: składniki: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki tłuszczu 1 duży budyń o smaku cappuccino wykonanie: Budyń rozpuścić w odrobinie mleka z cukrem, dodać do reszty gotującego się mleka. Następnie do gorącej masy dodawać po kawałku tłuszczu, żeby się rozpuścił. Zagotować i gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta. Drugą warstwą przykryć. Wierzch posmarować mlekiem skondensowanym słodkim i dekorować w zależności od fantazji. |