Już kilkakrotnie pisaliśmy o Irenie Chrośniak i Elżbiecie Kuberze oraz o ich sukcesach kulinarnych. Panie udostępniły nam swoje przepisy kulinarne. Zaprawy i letnie sałatki warzywne.
![]() |
Elżbieta Kubera fot. Daria Pawlak |
O Irenie Chrośniak i Elżbiecie Kuberze po raz pierwszy zrobiło się głośno, gdy wzięły udział w konkursie kulinarnym przebiegającym pod hasłem "Nasze kulinarne dziedzictwo", który odbył się 3 października 2001 roku w Inowrocławiu. Panie otrzymały wówczas wyróżnienie za szynkę wędzoną.
4 września 2002 roku w Strzelcach Dolnych odbył się wojewódzki etap konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", na którym nie zabrakło Elżbiety Kubery oraz Ireny Chrośniak. Panie mają się czym pochwalić, zajęły I miejsce za szynkę wędzoną i II za kaczkę nadziewaną. Otrzymały wtedy nagrodę Marszałka Wojewódzkiego.
Te dwa konkursy jak i kolejne, mają na celu promowanie typowych potraw dla danego regionu.
- "Konkurs ma na celu ocalenie od zapomnienia oraz uaktywnienie naszych polskich produktów" - powiedziała Elżbieta Kubera.
Komisja konkursowa skrupulatnie ocenia wszystkie prezentowane potrawy, które muszą być przygotowywane na bazie staropolskiej bez nowoczesnych przypraw.
Czas letni sprzyja przygotowywaniu zapraw. Panie zdradziły nam więc swoje tajniki kulinarne.
Cukinia a la ananas
2 kg cukinii lub 1,5 kg cukinii obranej
0,5 kg cukru
3 szkl. wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2 cytryny (tylko skórka z cytryny pokrojona w kosteczki)
Sposób przyrządzenia:
![]() |
Irena Chrośniak fot. Daria Pawlak |
Wodę, cukier, kwasek cytrynowy i skórkę z cytryny gotować przez około 5 minut. Cukinię przekroić na pół. Przekrojoną cukinię wrzucamy do zalewy i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie cukinię i gorącą zalewę wlewamy do słoika. Słoik odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem.
Ogórki w musztardzie
Zalewa: 7 szkl. wody
1 szkl. octu
2 szkl. cukru
8 łyżek musztardy
3 łyżki soli
to wszystko wymieszać
Sposób przyrządzenia:
Ogórki pokroić wzdłuż. Poukładać je w słoikach. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Tak przygotowane ogórki zalać wcześniej przygotowaną zalewą i pasteryzować około 5-6 minut.
Pikle
Zalewa:
4,5 szkl. wody
1 szkl. octu
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
to wszystko razem dokładnie wymieszać
Sposób przyrządzenia:
Pikle poukładać w słoikach. Następnie dodać 0,5 łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, marchew oraz koper. Wszystko zalać wcześniej przygotowaną zalewą i gotować przez około 2 minuty.
Papryka niepasteryzowana
Zalewa:
6 szkl. wody
1 szkl. cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2-3 łyżki soli
1 szkl. oliwy
to wszystko wymieszać
2-3 kg papryki
1 ząbek czosnku
ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Sposób przyrządzenia:
Paprykę pokroić w paski i wstawić do wrzącej wody na około 1-2 minuty. Następnie ją wyciągnąć i odcedzić. Gorącą paprykę układamy do słoików. Dodajemy ząbek czosnku, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty, a następnie zalewamy wrzącą zalewą.
Papryka pasteryzowana
Zalewa:
2 litry wody
0,5 szkl. cukru
2 czubate łyżki soli
1 szkl. octu
2 łyżki oleju
to wszystko wymieszać
2 kg papryki
Sposób przyrządzenia:
Surową paprykę poukładać w słoikach. Do słoików dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbek czosnku. Następnie zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i pasteryzujemy około 2-3 minut.
Pomidory w galarcie
2,5 kg pomidorów
11 łyżeczek żelatyny
1 litr wody
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki octu
1 cebula, ziele angielskie, czosnek
Sposób przyrządzenia:
Pomidory zanurzyć w gotującej wodzie, a następnie obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić w ósemki i poukładać w słoikach. Zalać zalewą i pasteryzować do 5 minut.
Elżbieta Kubera i Irena Chrośniak zdradziły nam także sposób przygotowania trzech sałatek.
Sałatka warzywna
Zalewa:
3 szkl. wody
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. octu
gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie
to wszystko wymieszać
3 kg ogórków
2-3 papryki czerwone
1 kg pomidorów
cebula
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić i wymieszać ze sobą. Następnie włożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą i gotować około 2 minut.
Sałatka warzywna
Zalewa:
1 litr wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
to wszystko wymieszać
2 kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 strąki czerwonej papryki
4 dag soli
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić i wymieszać ze sobą. Następnie włożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą i bardzo krótko pasteryzować.
Sałatka z ananasa
Składniki na 4 porcje
1 puszka kukurydzy
2 puszki ananasa
odsączyć, a ananas pokroić w kostkę
majonez, ser żółty
3 jabłka
1 słoik selera konserwowego
Sposób przyrządzenia:
Jabłka i ser żółty zetrzeć na tarce. Składniki przekładać majonezem w szklanym naczyniu. Wierzch posypać serem i udekorować. Można dodać soli i pieprzu do smaku.
Smacznego!
Daria Pawlak
Pałuki nr 654 (35/2004)