Uczniowie Technikum Żywienia z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Gąsawie są autorami wielkanocnych mazurków i świątecznych dekoracji stołów wielkanocnych.
![]() |
Mazurek autorstwa Kingi Jurek fot. Jacek Mielcarzewicz |
Tradycyjnie przed świętami wielkanocnymi w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych uczniowie klas Technikum Żywienia przygotowują świąteczne wypieki i wystroje wielkanocnych stołów. Efekty ich prac można było obejrzeć w czasie "Drzwi otwartych" szkoły.
Prace uczniów zostały ocenione w konkursie na najładniejsze i najsmaczniejsze wypieki. Jury oceniło ponad trzydzieści bajecznych mazurków. Za najładniejsze uznano mazurki wykonane przez Katarzynę Lange (II TŻ), Joannę Kalińską (II TŻ), Kingę Jurek (II TŻ), a specjalne wyróżnienie za najoryginalniejszą dekorację otrzymała Monika Małecka (II TŻ). Dekoracje stołów wielkanocnych przygotowały: Kinga Jurek, Małgorzata Tutka, Aneta Gaczkowska z drugiej klasy Technikum Żywienia (wiosenny wystrój) oraz Paulina Rymarkiewicz i Ewelina Naporowska z klasy IV Technikum Żywienia (wystrój niebieski).
Nad całością czuwała nauczycielka Irena Przysiuda.
Mazurek kajmakowy - przepis
Ciasto:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 ugotowane żółtko
1 surowe żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
Ugotowane żółtko przetrzeć przez sito, mąkę i masło posiekać i dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Upiec w temperaturze 200 stopni.
Kajmak:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki masła
Ugotować mleko z cukrem i gdy masa zbrązowieje dodać masło i wyłożyć na ciasto. Po wystygnięciu ozdobić: lukrem lub polewą, owocami kandyzowanymi.
Jacek Mielcarzewicz
Pałuki i Ziemia mogileńska nr 634 (15/2004)