![]() |
Krzysztof Leśniewski z dumą przyznaje, że jego specjalnością są dania regionalne fot. Magdalena Kruszka |
XVIII Krajowe Dożynki Ekologiczne, kuchnia, potrawa
Szare kluchy z marchwią
Potrawa Krzysztofa Leśniewskiego z Dąbrówki Barcińskiej zdobyła główną nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę z ziemniaka. Została ona przyrządzona według receptury prababci.
Krzysztof Leśniewski Marchew na gęsto z szarymi kluchami i skwarkami Ziemniaki zetrzeć na tarce ręcznej, odcisnąć delikatnie sok, dodać mąkę pół na pół żytnią i pszenną, osolić i wyrobić ciasto. Porcje ciasta wrzucać do zagotowanej osolonej wody i ugotować. Wyjmować durszlakiem i przepłukać zimną wodą. Tak powstają szare kluchy. Do kluchów należy dodać podsmażaną na smalcu i drobno posiekaną zeszkloną cebulę, słoninę i boczek. Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę i zagotować. Można dodać kostkę rosołową. Po ugotowaniu i odcedzeniu należy warzywa rozdusić na papkę i osłodzić do smaku. Danie należy podawać na talerzu, na jednej połowie marchew, na drugiej kluski. (mk) |
Konkurs pod nazwą Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw był zorganizowany podczas XVIII Krajowych Dożynek Ekologicznych, jakie odbyły się w Przysieku 8 września. Swoje stoisko podczas dożynek prezentowała między innymi Lokalna Grupa Działania Pałuki - Wspólna Sprawa w partnerstwie z łabiszyńskim stowarzyszeniem Graba. Na stoisku nie zabrakło atrakcji, jak choćby deptania kapusty, wystawy dawnego sprzętu codziennego użytku, wyrobów garncarskich, a także smakołyków - wyrobów z koziego mleka czy potraw z ziemniaka.
I właśnie taka potrawa została zauważona przez komisję oceniającą dania konkursowe. 15 osób ubiegało się o tytuł zwycięzcy, a najlepszy okazał się przedstawiciel Pałuk, Krzysztof Leśniewski.
- Teraz już nikt nie powie, że nie potrafię gotować - mówi zwycięzca, i dodaje, że jego specjalnością są potrawy regionalne.
Zwycięskie danie, czyli szare kluchy z marchwią, zna z własnego domu. Pamięta, że przyrządzała je babcia, a tę recepturę wzięła od swojej matki. I tak przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie doczekał się uznania w oczach specjalistów. Nagrodą, jaką za wyśmienite danie otrzymał Krzysztof Leśniewski, był ekspres do kawy.
Magdalena Kruszka
Pałuki nr 1075 (38/2012