Pokaz i degustacja w Białożewinie
Tradycje kulinarne związane ze świętami wielkanocnymi zaprezentowane zostały przed tygodniem w świetlicy w Białożewinie podczas I Prezentacji Stołów Wielkanocnych i potraw regionalnych. Organizatorem imprezy była Gminna Rada Koła Gospodyń Wiejskich w Żninie i KGW gminy Żnin.
NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ
Tradycyjna kaczka z jabłkami, na której przyrządzenie przepis podajemy poniżej, przygotowana przez Irenę Chrośniak z Jadownik zdobyła II nagrodę w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2003 roku. Może to być propozycja potrawy na świąteczny stół.
Składniki:
kaczka o wadze 1,5 kg
6-7 jabłek antonówek, złota reneta lub innych lekko kwaśnych
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
łyżka smalcu
sól
pieprz
Kaczkę należy umyć, osuszyć, a następnie natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i połową majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na około 8 godzin.
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w ćwiartki i obtoczyć w reszcie majeranku. Nafaszerować kaczkę jabłkami i zszyć. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika i piec półtorej godziny podlewając kaczkę wytworzonym sosem. Po 40 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C.
Kaczkę, oprócz jabłek, można także nadziać podsmażoną na patelni cebulką pokrojoną w paski, wątróbką i żołądkami.
Kaczkę podaje się na obiad z ziemniakami i surówką z warzyw (np. z białej kapusty, marchewki i kukurydzy) lub z buraczkami.
Marta Złotnicka
Pałuki nr 790 (14/2007)