Biskupin, Walenty Szwajcer, miodówka, przepis
Odkrywca Biskupina, Walenty Szwajcer znany był jako koneser dobrych trunków. Podajemy dziś jego przepis na miodówkę biskupińską, sławną na całym świecie.
![]() |
Obraną skórkę z umytej cytryny należy wrzucić do pół litra spirytusu i pozwolić na wzajemne przenikanie się ingrediencji przez jedną dobę. Można również dodać jednego goździka. Następnie ćwierć kilo miodu wielokwiatowego (od ilości miodu zależy wytrawność trunku), możliwie najlepszego, należy rozpuścić w szklance wody. Zagrzać, mieszając i bacząc, by się nie gotowało.
Ze spirytusu wyjąć skórkę i wymieszać go z rozpuszczonym miodem. Rozlać w ćwierćlitrowe butelki i wstawić na 2 dni do zamrażalnika. Pierwszą stopkę pić za spokój duszy Walentego Szwajcera.
(wz)
Pałuki nr 208 (7/1996)