
Sześć stołów z poszczególnych gmin z powiatu żnińskiego uginało się pod specjałami wielkanocnymi, jakie przygotowane zostały na prezentację stołów wielkanocnych.
Otwierasz ponownie sklep? Uruchamiasz na nowo usługi? Daj nam znać, poinformujemy o tym mieszkańców - Twoich klientów! Zadzwoń: 508-211-990
Znajdujesz się na starej wersji portalu palukitv.pl
Aktualne informacje znajdziesz na nowej stronie.
Sześć stołów z poszczególnych gmin z powiatu żnińskiego uginało się pod specjałami wielkanocnymi, jakie przygotowane zostały na prezentację stołów wielkanocnych.
W niedzielę (12 sierpnia) w Górkach Zagajanych odbyło się Święto Smaku i Tradycji, którego organizatorem było OSP Górki Zagajne.
Zbliża się Boże Narodzenie, czas świętowania w gronie rodzinnym, czas prezentów i składania życzeń. Ale to także czas przygotowywania potraw - tradycyjnych, ale również takich, którymi można zaskoczyć najbliższych. A nie ma lepszego połączenia tych dwóch cech niż zaserwowanie na wigilijnym stole własnoręcznie pieczonego chleba. Warto również poznać nieco historii tego prostego i smacznego wypieku.
Wigilijne potrawy pałuckie można przygotować ekspresowo, pod warunkiem, że odpowiednio wcześniej zadbamy o to, aby dysponować właściwymi składnikami, jak choćby wiśniami w occie. Udowadnia to Krzysztof Leśniewski, miłośnik i propagator kuchni pałuckiej, który zdradza kilka prostych przepisów na potrawy, jakimi niegdyś podczas wigilii raczyli się Pałuczanie.
Wszystkie potrawy przygotowane na gęsinowy konkurs kulinarny zasługiwały na wyróżnienie. Posiadały bowiem swój niepowtarzalny, wysublimowany smak i charakter.
Potrawa Krzysztofa Leśniewskiego z Dąbrówki Barcińskiej zdobyła główną nagrodę w konkursie na najlepszą potrawę z ziemniaka. Została ona przyrządzona według receptury prababci.
Ewa Ziemniak ze Strzelec zajęła I miejsce w kategorii produkty regionalne. Cecylia Jaskulska z Wasielewka III miejsce w kategorii dania, potrawy regionalne i tradycyjne.
Pałuckie potrawy obok przepisów z innych regionów województwa kujawsko-pomorskiego mają znaleźć się w przygotowywanej publikacji.